Möjligheter och begränsningar för anordnandet av gymnasieutbildning (LUKORE).
Som en del av den nationella planen för utbildningsutvärderingar 2024–2027 genomför vi utvärderingen Möjligheter och begränsningar för anordnandet av gymnasieutbildning (LUKORE).
Förutsättningarna för anordnandet av gymnasieutbildning och gymnasieutbildningens tillgänglighet har diskuterats i utbildningspolitiken och regeringsprogrammet i synnerhet sedan början av 2010-talet. De allt mindre åldersklasserna, differentieringen av kommunernas verksamhetsmiljö och situationen inom den offentliga ekonomin förutsätter att anordnandet av gymnasieutbildning förnyas, så att utbildningens tillgänglighet och ett jämlikt tillgodoseende av de kulturella rättigheterna även i fortsättningen kan garanteras på olika områden på såväl finska som svenska. Man har också granskat vad det omfattande nationella gymnasienätet innebär i framtiden och hurdan nationell styrning som behövs för att möjliggöra detta.
Syftet med vår utvärdering är att skapa en helhetsbild av ramvillkoren för anordnandet av gymnasieutbildningen och de centrala styrkorna och utvecklingsobjekten i anslutning till dem både nationellt och lokalt. I utvärderingen granskas också hur man inom gymnasieutbildningen har förberett sig och förbereder sig på förändringar i verksamhetsmiljön, i synnerhet på att antalet unga i gymnasieåldern minskar i flera områden.
I vår projektplan för utvärderingen beskrivs utvärderingens bakgrund, utvärderingsobjekten och -frågorna samt redan kända saker om utvärderingens tema.
Centrala begrepp i utvärderingen
Centrala begrepp i vår utvärdering är gymnasieutbildning, anordnare av gymnasieutbildning, anordnande av gymnasieutbildning, genomförande av gymnasieutbildning, verksamhetsmiljö, tillgänglighet, möjligheter och begränsningar för anordnandet av gymnasieutbildning, situationsmedvetenhet och beredskap. Begreppen beskrivs mer detaljerat i projektplanen.
Med gymnasieutbildning avses i denna utvärdering examensinriktad gymnasieutbildning för både unga och vuxna, och som har egna grunder för läroplanerna och lokala läroplaner.
Med anordnande av gymnasieutbildning avses sättet att organisera ansvaret för utbildningen, det juridiska ägandet och finansieringen. Anordnare kan vara kommuner, samkommuner, registrerade sammanslutningar och stiftelser samt statliga läroanstalter. Med genomförande avses olika sätt och former att genomföra gymnasiestudierna.
LUKOREs expertgrupp
För utvärderingen har tillsatts en expertgrupp, vars uppgift är att stöda genomförandet av utvärderingen genom att delta i planeringen av datainsamlingen och i tolkningen av resultaten. Dessutom deltar expertgruppen i utarbetandet av utvärderingens slutsatser och rekommendationer.
Expertgruppen består av följande personer:
- Direktör för gymnasieutbildningen Mari Aalto, Tammerfors stad
- Rektor Bob Karlsson, Kimitoöns kommun
- Rektor Osmo Huhtala, Rovaniemi stad
- Forskardoktor Suvi Jokila, Åbo universitet
- Forskare Marika Kettunen, Uleåborgs universitet
Hållbar utveckling och anordnande av gymnasieutbildning
Hållbar utveckling är ett av NCU:s strategiska mål under perioden 2024–2027 och det integreras också i denna utvärdering. Hållbar utveckling granskas i utvärderingen med tanke på tillgänglighet, situationsmedvetenhet och beredskap.
Gymnasieutbildningens tillgänglighet främjar den sociala hållbarheten när man i olika områden och i olika verksamhetsmiljöer strävar efter att erbjuda möjlighet till examensinriktade gymnasiestudier. Tillgängligheten omfattar också tillhandahållande av utbildning på båda nationalspråken och på engelska. Beredskap och situationsmedvetenhet främjar ekonomisk och social hållbar utveckling.
Material som används i utvärderingen
I utvärderingens planeringsskede utnyttjades i stor utsträckning färdig statistik, NCU:s tidigare utvärderingar samt annat skriftligt material, såsom arbetsgruppsrapporter. Dessutom intervjuades rektorer vid gymnasier av olika storlek samt myndighetsaktörer och intressentgrupper.
I utvärderingen genomförs tre enkäter. Enkäten riktas till anordnare av gymnasieutbildning (alla), gymnasiernas rektorer (urval) samt gymnasiernas personal (urval). Enkäterna genomförs 2025.
I utvärderingen samlar man också in information genom att fortsätta de webbintervjuer som inleddes i planeringsskedet. Dessutom kan man genomföra besök vid olika gymnasier och på olika områden. Föremålen och tidpunkterna för intervjuerna och besöken preciseras under utvärderingen.
I utvärderingen utnyttjas dessutom bland annat statistik över finansieringen och antalet studerande samt olika befolkningsprognoser.

Kati Isoaho

Jaana Saarinen
