Grundpelarna för högklassig småbarnspedagogik

Nyheter Småbarnspedagogik
Lapsia päiväkodissa.
Bild: Kari Leo

Inför välfärdsområdes- och kommunalvalet vill vi lyfta fram tre grundpelare för högklassig småbarnspedagogik baserat på vår utvärderingsinformation. Småbarnspedagogiken är en viktig tjänst som har påverkan på barn, familjer och samhället. Högklassig småbarnspedagogik stödjer varje barns individuella växt, utveckling och lärande, jämnar ut skillnader som beror på barnens hemförhållanden och förebygger utanförskap.

  1. Det är viktigt att säkerställa tillräcklig, välmående och utbildad personal 

Tillräcklig, välmående och utbildad personal är grunden för högklassig småbarnspedagogik. Tvärprofessionellt samarbete är en styrka inom den finländska småbarnspedagogiken och den skapar en solid grund för personalens breda kompetens. Tillgången på personal för småbarnspedagogiken och kontinuerlig kompetensutveckling måste säkerställas.

  1. Ledarskapet inom småbarnspedagogiken måste stärkas 

Ledarna inom småbarnspedagogiken spelar en viktig roll i att stötta personalen och utveckla verksamheten. Det är viktigt att stärka de strukturer som stödjer ledarnas arbete. Till exempel får inte ledarnas enheter och personalantal bli för stora.

  1. Det är viktigt att garantera att alla barn har lika möjligheter att delta och lära sig 

För att främja deltagande i småbarnspedagogiken är det viktigt att tjänsterna flexibelt möter familjernas behov av barnomsorg. Småbarnspedagogiken måste vara tillgänglig och kunna beakta barnens individuella behov. Detta skapar en trygg miljö där varje barn kan växa och lära sig utifrån sina individuella behov.

De tre ovan nämnda faktorerna är både styrkor och utvecklingsområden inom småbarnspedagogiken. Enligt våra utvärderingar uppnås många mål inom finländsk småbarnspedagogik mycket väl. Personalen anser att olika barns behov kan beaktas väl, och gruppens atmosfär bedöms som trygg. Majoriteten av föräldrarna säger att deras barn trivs på inom småbarnspedagogiken och har vänner där.

Grundskolan kan inte ensam lösa problemen med nedåtgående lärresultat för barn och unga, eftersom utvecklingen är mer kopplad till lärande, välmående och andra bakomliggande samhälleliga faktorer. I stället för att fokusera på enskilda orsaker som är kopplade till nedgången, bör man koncentrera sig på att utveckla hela utbildningssystemet och exempelvis hur man kan bemöta utmaningar relaterade till välmående, utveckling och lärande redan i småbarnspedagogiken. Med hjälp av NCU:s digitala system Valssi för kvalitetsutvärdering inom småbarnspedagogiken kan både kommunala och privata aktörer samla utvärderingsdata som grund för sitt utvecklingsarbete.

Med kloka och evidensbaserade lösningar främjas barnens goda liv inom småbarnspedagogiken, vilket ger en stark grund för deras fortsatta lärstigar. 

Läs mer om grundpelarna för högklassig småbarnspedagogik i NCU:s publikation