Förutsättningar för yrkesutbildning med genomslagskraft

Nyheter Yrkesutbildning
Sosiaali- ja terveysalan opiskelijoita harjoitusluokassa.
Bild: Kuvitelmia, Hanna Tarkiainen

Inför välfärdsområdes- och kommunalvalet vill vi lyfta fram faktorer som främjar yrkesutbildningens genomslagskraft baserat på vår utvärderingsinformation. Yrkesutbildning med genomslagskraft främjar både tillgången på kvalificerad arbetskraft i regionerna och de utexaminerades anställbarhet. Arbetslivsorienteringen och de individuella studievägarna har utvecklats inom yrkesutbildningen. Från yrkesutbildning utexamineras kompetenta yrkespersoner för arbetslivet, även om kunskapsklyftorna, särskilt bland unga, delvis är stora.

Viktigt att säkerställa handledning och stöd för studerande

Inom yrkesutbildningen identifieras studerandes behov av handledning och stöd rätt väl, men alla studerande får inte handledning och stöd i tillräcklig mängd och vid rätt tidpunkter. Det är viktigt att förbättra tillgången till handledning och stöd samt utveckla uppföljningen av hur väl de fungerar. Dessutom bör personalresurserna för undervisning och handledning säkerställas, med tydlig arbetsfördelning och kompetens för handlednings- och stöduppgifter.

En del studerande behöver, förutom stöd från lärarna, också annat stöd. Det är viktigt att säkerställa att det tvärprofessionella samarbetet fungerar. Särskilt samarbetet mellan läroanstalter och psykologtjänster samt ungdomstjänster måste utvecklas.

Samarbetet med arbetslivet och lärande på arbetsplatser måste stärkas

Samarbetet mellan yrkesutbildning och arbetslivet främjar både tillgången på kvalificerad arbetskraft och studerandes anställbarhet. Detta samarbete fungerar generellt sett bra. Samarbetsformerna med arbetslivet och de tjänster som erbjuds arbetslivet har blivit mångsidigare under de senaste åren, men de bör utvecklas ytterligare för att bättre svara mot arbetslivets behov.

På arbetsplatserna lär sig studerande grundläggande yrkeskunskaper och framför allt arbetslivsfärdigheter. Men för vissa utbildningsanordnare är det ett problem att hitta lämpliga arbetsplatser för lärande. Det är viktigt att studerande får möjlighet att lära sig på arbetsplatser och får tillräcklig handledning och respons under arbetslivsperioderna. Framgångsrika arbetslivsperioder förbättrar studerandes beredskap att övergå till arbetslivet.

Yrkesutbildningen utexaminerar kompetenta yrkespersoner för arbetslivet, men de individuella skillnaderna är stora

Studerande som avslutar sina studier framgångsrikt behärskar de grundläggande yrkeskunskaperna, såsom användningen av olika arbetsredskap och maskiner samt kunskap om arbetssäkerhet. Unga har också goda digitala färdigheter. Däremot finns det saker som borde förbättras när det gäller arbetslivsfärdigheterna, att följa arbetslivets spelregler samt motivation och initiativförmåga. Från yrkesutbildning utexamineras kompetenta yrkespersoner för arbetslivet, men kunskapsklyftorna, särskilt bland unga, är delvis stora. Det krävs mer målinriktad och studerandecentrerad planering av lärandet och karriärplanering samt ett tätare samarbete mellan grundskolan och yrkesutbildningen, särskilt när en studerande har svårigheter med lärandet.

Läs mer: Frisk, T., Goman, J., Hakamäki-Stylman, V., Hievanen, R., Hiltunen, K., Kiesi, J., Kilpeläinen P. 2023. Ammatillisen koulutuksen tila – työelämälähtöisyys ja yksilölliset opintopolut ovat vahvistuneet, laadussa kuitenkin vaihtelua ja yhdenvertaisuuden toteutumisessa puutteita. Policy Brief 4:2023. Kansallinen koulutuksen arviointikeskus.