Karvi toteuttaa vaikuttavuusarvioinnin Liikkuva varhaiskasvatus -toiminnasta

Uutinen Esi- ja perusopetus Korkeakoulutus Varhaiskasvatus

Valtion liikuntaneuvosto (VLN) on tilannut Karvilta ulkoisen arvioinnin kansallisesta Liikkuva varhaiskasvatus -toiminnasta. Liikkuva varhaiskasvatus kuuluu valtioneuvoston politiikkatoimiin, joilla edistetään liikunnallista elämäntapaa. Liikkuvasta varhaiskasvatuksesta ei ole aikaisemmin tehty kattavaa ulkoista arviointia. Karvilta tilattu ulkoinen arviointi kattaa vuodet 2017–2023. VLN julkistaa arvioinnin tulokset ja arviointiraportin kesäkuussa 2024. 

Kansallinen koulutuksen arviointikeskus (Karvi) on toteuttanut vuosina 2017–2023 useita politiikkatoimien vaikuttavuusarviointeja. Vaikuttavuusarvioinneissa on tarkasteltu esimerkiksi kansallisen Opettajankoulutusfoorumin toimintaaLiikkuva koulu -ohjelman kärkihankevaihettakorkeakoulutuksen kehittämisen kärkihankkeita sekä Suomen harrastamisen mallia. 

Nyt Karvin profiili vaikuttavuusarvioinneissa vahvistuu entisestään, kun se toteuttaa Liikkuva varhaiskasvatus -toiminnan ulkoisen arvioinnin valtion liikuntaneuvostolle (VLN). VLN on opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) asiantuntijaelin, joka lakisääteisenä tehtävänään arvioi valtionhallinnon toimenpiteiden vaikutuksia liikunnan alueella, tekee aloitteita ja esityksiä liikunnan kehittämiseksi sekä antaa lausuntoja toimialansa liikuntamäärärahojen käytöstä ja strategisesti merkittävistä liikuntaa koskevista asioista. 

Liikkuva varhaiskasvatus on osa opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa Liikkuvat -kokonaisuutta

Hallituskaudella 2019–2023 liikunnallista elämäntapaa edistävät OKM:n rahoittamat valtakunnalliset liikunnan edistämisohjelmat koottiin Liikkuvat-kokonaisuudeksi. Kokonaisuuteen kuuluvat: 1) Liikkuva perhe, 2) Liikkuva varhaiskasvatus, 3) Liikkuva koulu, 4) Liikkuva opiskelu, 5) Liikkuva aikuinen sekä 6) Ikiliikkuja. Vuodesta 2015 saakka toimineen Ilo kasvaa liikkuen - ohjelman nimeksi vaihdettiin vuonna 2020 Liikkuva varhaiskasvatus. Liikunnallinen elämäntapa sisältää varsinaisen liikunnan ja urheilun harrastamisen lisäksi arjessa tapahtuvan liikkumisen, eli fyysisen aktiivisuuden kokonaisuudessaan. 

Karvi toteuttaman ulkoisen arvioinnin tavoitteena on tuottaa tietoa Liikkuva varhaiskasvatus -toiminnan tuloksista, vaikutuksista ja vaikuttavuudesta. Tavoitteena on myös tuottaa tietoa toiminnan organisoinnista, valtionohjauksesta, rahoituksesta, seurannasta sekä merkityksestä liikuntapoliittisen ohjauksen välineenä.  Arvioinnissa sovelletaan Karvin yleisperiaatteena olevaa kehittävää arviointia, joka korostaa osallistavuutta sekä arvioinnin toteuttajan ja arviointiin osallistuvan välistä luottamusta.

Liikkuvalle varhaiskasvatukselle on kansallisesti asetettu seuraavat tavoitteet:

  • Jokaisella lapsella on mahdollisuus liikkua päivittäin riittävästi ja monipuolisesti sekä kokea liikkumisen iloa varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suositusten mukaisesti. 
  • Tavoitteen mukaisesti varhaiskasvatus mahdollistaa lapsen liikkumisen vähintään kaksi tuntia päivässä, joka kattaa kaksi kolmasosaa fyysisen aktiivisuuden suosituksesta. 
  • Lisäksi tavoitteena on, että varhaiskasvatusyksiköiden toimintakulttuuri kehittyy liikkumista mahdollistavaksi ja siihen kannustavaksi. 
  • Päämääränä on myös, että Liikkuva varhaiskasvatus vakiintuu ja laajenee valtakunnalliseksi kattamaan koko maan. 

 

Lisätietoja

 

Opettajankoulutusfoorumin arviointi 2017–2018

Liikkuva koulu -kärkihankkeen arviointi 2019 (VLN:n julkaisusarja)

Korkeakoulutuksen kärkihankkeiden arviointi 2022–2023

Harrastamisen Suomen mallin arviointi (2023)