Remissutlåtande angående förslag till åländsk referensram för kvalifikationer samt hänvisningsrapport AxQF (ÅLR 2023/8806)

Ålands landskapsregering

Utlåtande Yrkesutbildning Förskoleundervisning och grundläggande utbildning Högre utbildning Gymnasieutbildning Grundläggande konstundervisning Fritt bildningsarbete Småbarnspedagogik

OPH-6463-2023. Nationella centret för utbildningsutvärdering (NCU) tackar för möjligheten att ge ett utlåtande om Förslaget till åländsk referensram för kvalifikationer (AxQF) och Hänvisningsrapport: Kopplingen mellan den åländska referensramen för kvalifikationer (AxQF) och den europeiska kvalifikationsramen (EQF) samt självcertifiering till QF-EHEA.

Vi har tagit del av förslaget till referensram AxQF och rapporten. Vi konstaterar att de är grundligt och omsorgsfullt sammanställda och att de både allmänt taget och i detalj ger ett tillförlitligt och ambitiöst intryck. Rapporten vittnar tydligt om en ambition att utveckla det åländska utbildningssystemet och att garantera att det på alla plan håller internationell nivå. Rapporten visar också på god balans mellan internationella tyngdpunkter och tendenser och åländska särdrag. NCU har inga anmärkningar beträffande innehållet.

Mer information:

Direktör Harri Peltoniemi, fornamn.efternamn@karvi.fi, tfn 029 533 5532, Nationella centret för utbildningsutvärdering

Updated