Det man lär sig utan glädje glömmer man utan sorg? Lärandets glädje och trivseln i skolan diskuteras i NCU:s paneldebatt under SuomiAreena tisdagen den 27.6.2023!

Nyheter Förskoleundervisning och grundläggande utbildning

En intensiv samhällsdebatt har den senaste tiden förts om grundskolans dysfunktionalitet, nedgången i lärresultaten och förbud mot mobiltelefoner i skolan. Sjunkande lärresultat och elevernas välbefinnande väcker oro. Ska elever trivas i skolan – eller lära sig? NCU:s utvärderingar visar att eleverna önskar lugna möten och vuxna som lyssnar. Vad skulle de unga vilja fråga yrkesutbildade personer och vad skulle de vuxna vilja fråga de unga om detta tema? Är det någonting de vuxna har förbisett?

Utbildningsproffs – ungdomar och vuxna – debatterar trivsel och lärande i skolan

I utvärderingscentrets SuomiAreena-debatt samtalar experter på den grundläggande utbildningen med elever. Temat är hur glädjen över att få lära sig och trivseln i skolan skulle kunna förbättras. På scenen möts elever, skolpersonal, experter från olika organisationer och tjänstemän. Vilka slutsatser drar den här panelen om trivselns betydelse för lärandet?

I diskussionen deltar de verkliga experterna på skolans vardag, elever från skolorna Porin lyseo och Noormarkun yhtenäiskoulu. De har i sina förberedelser lyft fram sin oro över om alla lärare faktiskt bryr sig om hur eleverna har det. Eleverna samtalar om trivseln och lärandet i skolan med:

  • Paula Aalto, chef för samarbetet med skolorna hos Mannerheims Barnskyddsförbund
  • Hanna Hallila, lektor i engelska och svenska vid Pasilan peruskoulu, som på sina konton (TikTok: @hanna_ope, Instagram: @peruskoulunkielia) presenterar lärarens vardag.
  • Toni Ranne, rektor för Meri-Porin yhtenäiskoulu och Reposaaren koulu
  • Eeva-Liisa Markkanen och Tanja Laimi, utvärderingsexperter vid NCU

– Jag förväntar mig att den här paneldebatten blir en konstruktiv och dessutom kritisk diskussion om grundskolans nuvarande tillstånd och eventuella korrigerande åtgärder. Jag vill också engagera eleverna som medverkar i diskussionen i frågan om hur vi tillsammans kunde förbättra deras möjligheter att lära sig, säger Toni Ranne, rektor för Meri-Porin yhtenäiskoulu och Reposaaren koulu och deltagare i panelen.

Konferencier vid paneldebatten är bland annat den från Tävlingen för ny musik bekanta konferencieren-redaktören, artisten och teckenspråkspresentatören Miguel Peltomaa.

  • Tisdag 27.6. kl. 11.00–11.45 på scenen Eetunaukio.
  • Paneldebatten tolkas till teckenspråk på finska.
  • Evenemanget är öppet för allmänheten.
  • Sändningen kan även följas MTV Katsomo.
  • Debatten spelas dessutom in och publiceras på NCU:s YouTube-kanal.

 

Närmare upplysningar om evenemanget: Utvärderingsexpert Tanja Laimi, tanja.laimi(a)karvi.fi, tfn 029 533 5567

Updated